top of page

מחלות שיניים וחניכיים בחיות מחמד

עודכן: 12 באוג׳ 2020

הכלב סובל מריח נוראי מהפה?

החתול מתקשה באכילה? מוצאים את עצמכם מתרחקים מהריח...

יכול להיות שיש להם דלקת חניכיים!


מחלות שיניים וחניכיים בכלבים וחתולים

הידעתם 70% מהחתולים ו 80% מהכלבים מראים סימני מחלת חניכיים עד גיל 3!! בכלבים 28 שיני חלב המתחילים מבקוע החל מגיל 3 שבועות ו 42 שיניים קבועות המתחילים לבקוע החל מגיל 3 חודשים. בחתול 26 שיני חלב המתחילים לבקוע החל מגיל שבועיים ו30 שיניים קבועות המתחילים לבקוע החל מגיל 3 חודשים. מחלות של הפה והחניכיים נקראות באופן כללי מחלות פריאודונטליות בהן עקב דלקת מתמשכת יש הרס של השן והמבנים התומכים בה (ליגמנטים/עצם הלסת וכו).


דלקות בחלל הפה נגרמות לרוב עקב התיישבות של חיידקים לאחר מכן רובד החיידקים וחלבון עובר התארגנות על גבי השן למבנה הקרוי "פלאק" כאשר הפלאק מצטבר הוא עובר תהליך מינרליזציה (תוספת של סידן, זרחן ומגנזיום) שהופך אותו לאבן קשה ואז נקרא "טרטר".

תהליך זה מתקדם מהחלק החיצוני של השן אל עבר החניכיים.

כאשר החיידיקים בפלאק פוגשים את רקמת החניכיים הם משחררים רעלים הגורמים לתגובה דלקתית ואנזימים שהורסים את הליגמנטים והעצם שסביב השן עד שלבסוף תיפגע אחיזת השן בעצם והיא תרקיב ותנשור. חומרת התגובה המקומית היא זו שתקבע את חומרת המחלה.

ישנם 4 שלבים למחלה פריאודונטלית

שלב 1 – הפיך, כיס החניכים עמוק יותר מהנורמה אך אין פגיעה באחיזת השן בלסת. בשלב זה טיפול ירפא את המחלה.

שלב 2 – אובדן אחיזת השם בלסת עד 25%, בשלב זה טיפול יאט את התקדמות המחלה אך לא ירפא אותה.

שלב 3 – אובדן אחיזה עד 50% ונסיגת חניכיים

שלב 4 – אובדן אחיזה של מעל 50% וחשיפה מלאה של שורש השן – שן כזאת חייבים לעקור!

אבחון מחלה פריאודונטלית מתבצע ע"י: 1. בדיקה פיזיקלית בערות (מעבר על כל השיניים) ובהרדמה (ע"י בדיקת עומק כיס החניכיים) 2. צילומים דנטלים שכן לא תמיד המראה החיצוני מעיד על חומרת הדלקת והמחלה מתחת לקו החניכיים.

מטרת הטיפול הדנטלי הינו החלמה של כיס החניכיים, החלמת הדלקת והפסקת אובדן האחיזה של השן בלסת. כאשר יש כבר מחלה פריאודונטלית – כלומר יש דלקת בכיס החניכיים, הטיפול הדרוש הינו טיפול פריאודונטלי בהרדמה.

טיפול פריאודונטלי כולל: 1. אבחון של מצב השיניים ע"י בדיקת פה מקימה בדיקת עומק כיס החניכיים וצילומים דנטליים

2. ניקוי של הפלאק והטרטר מעל ומתחת לקו החניכיים זכרו - החלק החשוב בניקוי הוא דווקא הניקוי מתחת לקוי החניכיים שכן שם רובד החיידיקים גורם לדלקת ולנזקים ההרסניים שלו ולכן טיפולים בהם מבטיחים לכם ניקוי שיניים ללא הרדמה הם לא פחות משרלטניים שכן לצערי אף כלב/חתול לא יאפשר ניקוי יסודי בתוך כיס החניכיים בעודו ער- ובצדק.

3. עקירות של שיניים הדורשות עקירה

4. פוליש ושטיפה

מניעה של מחלות פריאודונטליות מתבצע ע"י: 1. בדיקה תקופתית וביצוע טיפולים פריאודונטלים כשמחלת השיניים בשלב 1.

2. צחצוח שיניים - כיום אין תחליף ליעילות של צחצוח שיניים בהסרת רובד החיידיקים. האמינו לי אם היה חטיף תמיסה או אבקה שאפשר לאכול והיה מסיר את הרובד ביעילות זהה לצחצוח כולנו היינו משתמשים בה הרבה לפני הכלבים והחתולים...

ולכן יש להקפיד על צחצוח שיניים מהיום הראשון בעזרת מברשת עדינה ומשחת שיניים לכלבים/חתולים.

טיפ חשוב – משחה של בני אדם מכילה פלאוריד ולכן רעילה לבעלי חיים ואסורה בשימוש.

במידה ובע"ח אינו מאפשר צחצוח שיניים יש מזון/תוספים/אבקות שניתן להשתמש בהם שהראו יעילות כלשהי בהאטת המחלה, הם פחות יעילים מצחצוח אך יותר יעילים מכלום ובמצבים בהם צחצוח לא מתאפשר או שיש נטייה גנטית להצטברות פלאק בבע"ח מומלץ להשתמש בהם על בסיס קבוע.

לסיכום, מחלות שיניים וחניכיים מאוד נפוצות ברפואה וטרינרית, הקפידו על בדיקה תקופתית על מנת לאתרה מוקדם ולטפל כשהמחלה עוד הפיכה. וזכרו – הכי יעילה מניעה! צחצוח יומי יאט את הצטברות רובד החיידיקים וירווח את הזמן בין טיפול שיניים אחד לשני.

רק בריאות, ד"ר שני סופר

171 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Σχόλια


bottom of page